Mistä löytyisi rahoitusta yrityksen toiminnan kehittämiseen?
Yrityksille on tarjolla monipuolisia rahoitusmahdollisuuksia, jotka tukevat kasvua, kehitystä ja kansainvälistymistä. Sekä kansalliset että EU-tason ohjelmat ja toimijat tarjoavat rahoitusta eri kokoisille yrityksille, jotka tähtäävät innovaatioihin ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Tämän TECHBOOST -hankkeen koostaman infopaketin avulla pääset alkuun kehitysprojektissasi.

Tältä sivulta löydät tietoa eri rahoitusmahdollisuuksista ja rahoituksen hakuun valmistautumisesta:
Business Finlandin palvelut
Business Finland tarjoaa rahoitusta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka kehittävät tuotteitaan, palveluitaan tai liiketoimintaansa. Siirry kohtaan Business Finlandin palvelut
ELY -keskukset
ELY-keskukset tarjoavat yritysten kehittämiseen erilaisia neuvonta- ja rahoituspalveluja, joiden avulla yritys saa tukea kasvuun, kansainvälistymiseen, sekä uudistamiseen. Siirry kohtaan ELY -keskukset.
Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien rahastot ovat hyviä välineitä silloin, kun kyse on pienten toimijoiden alueellisesta kehitys- ja investointitoiminnasta. Siirry kohtaan Euroopan aluekehitysrahasto.
Horisontti Eurooppa -puiteohjelma
Horisontti Eurooppa on EU:n historian suurin tutkimus- ja innovaatio-ohjelma vuosille 2021-27. Sen kautta rahoitetaan yritysten tuotekehitystä, innovaatioiden skaalaamista ja kansainvälistä kasvua kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavissa tutkimus- ja innovointihankkeissa. Siirry kohtaan Horisontti Eurooppa.
Miten pääsen mukaan?
Tietoa sekä maksutontakin tukea alkuun pääsemiseen on runsaasti tarjolla. Tässä osiossa muutamia vinkkejä alkuun pääsemiseksi.
Miten pitää valmistautua?
Jos haluat edetä asiassa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, kannattaa hieman valmistautua ennen yhteydenottoa. Tässä osiossa ohjeita, miten esittää suunnitelmasi selkeässä muodossa.
Julkista rahoitusta yrityksen eri vaiheisiin
Yritykset voivat hyödyntää erilaisia julkisia tukia ja avustuksia toimintansa eri vaiheissa. Rahoitusta voi hakea esimerkiksi yrityksen perustamiseen, investointeihin ja liiketoiminnan kehittämiseen. Saatavilla on tukimuotoja, jotka liittyvät tutkimukseen, osaamisen vahvistamiseen, innovaatioihin sekä erilaisiin kokeiluihin. Tukia ja avustuksia ei yleensä tarvitse maksaa takaisin, mutta niihin tarvitaan usein omarahoitusta eli tietty osuus rahoituksesta pitää olla yrityksen omia varoja.
Vaikka erityisesti EU -hakujen kuvaukset saattavat pk-yritysten näkökulmasta olla hyvinkin kryptisiä, kannattaa niihin silti tutustua. Lähes kaikissa rahoituksissa korostetaan pk-yritysten osallistumista ja laajaa maantieteellistä kattavuutta koko Euroopassa.
Business Finland tukemassa kasvuyrityksiä

Business Finland tarjoaa rahoitusta erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka kehittävät tuotteitaan, palveluitaan tai liiketoimintaansa. Myös suuret yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat saada rahoitusta, erityisesti silloin kun ne tekevät yhteistyötä pk-yritysten kanssa yhteisissä projekteissa. Business Finland voi tarjota rahoitusta yrityksille, jotka tavoittelevat kasvua kansainvälisillä markkinoilla ja haluavat kehittää toimintaansa innovaatioiden avulla.
Business Finlandin rahoituksen asiakkaina ovat yritykset, joilla on osaava tiimi, selkeä halu ja kyky laajentua kansainvälisille markkinoille. Tällaisilla yrityksillä on myös valmius ottaa riskejä, omarahoitus kunnossa sekä riittävät resurssit. Rahoitus voi olla joko avustusta tai lainaa, ja se kattaa osan kehitysprojektin hyväksytyistä kustannuksista. Yrityksen on kuitenkin pystyttävä rahoittamaan osa projektista itse.
Kansainväliseen tutkimus- ja innovaatioyhteistyöhön on useita väyliä, kuten Euroopan komission rahoittamat ohjelmat, eri maiden yhteiset hankkeet, eurooppalaiset yhteistyöverkostot sekä maailmanlaajuinen yhteistyö.
Business Finlandin palveluista pk-yrityksille voi lukea lisää täältä. Tarkempaa tietoa Business Finlandin rahoituksista löytyy täältä.
ELY -keskukset

ELY-keskukset tarjoavat yritysten kehittämiseen erilaisia neuvonta- ja rahoituspalveluja, joiden avulla yritys saa tukea kasvuun, kansainvälistymiseen, sekä uudistamiseen. ELY-keskukset tukee pienten ja keskisuurten suomalaisten yritysten kehittämis- ja investointihankkeita. Tavoitteena on pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen, uuden liiketoiminnan luominen sekä yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen.
Yritykset voivat hakea ELY-keskusten harkinnanvaraista yrityksen kehittämisavustusta. Se on tarkoitettu yritykselle, joka on käynnistämässä sen normaalista toiminnasta poikkeavaa kehittämishanketta. Kehittämisavustuksen avulla yritys voi kehittää liiketoimintaa tai luoda täysin uutta liiketoimintaa. Avustusta voi hakea kehittämistoimenpiteisiin, kuten kansainvälistymiseen, tuotteiden tai palveluiden kehittämiseen sekä aineellisiin tai aineettomiin investointeihin. Aineellisia investointeja ovat mm. Maa-alueiden, rakennusten, koneiden, laitteiden ja kaluston hankkiminen. Aineettomia investointeja voi olla ohjelmistojen, valmistusoikeuksien, patenttien, tietotaidon ja patentoimattoman teknisen tietämyksen hankinta. Yrityksen kehittämisavustuksen tavoitteena on lisätä alueen elinvoimaa ja kehittää elinkeinotoimintaa. Kehittämisavustusta yritys voi hakea tämän sivun ohjeistusten mukaisesti.
Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta voidaan myöntää voittoa tavoittelemattomille julkisille ja yksityisille yhteisöille sekä säätiöille hankkeisiin, jotka parantavat pk-yritysten toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on saada aikaan konkreettisia ja välittömiä vaikutuksia alueen yritystoimintaan. Rahoitusta voidaan käyttää esimerkiksi yritystoiminnan kannalta tarpeellisiin selvityksiin, pk-yrityksille suunnattujen palveluiden kehittämiseen, yritysten välisen yhteistyön edistämiseen sekä muihin hankkeisiin, jotka parantavat yritysten toimintaympäristöä ja kasvun edellytyksiä.
Maaseudulla toimivat yritykset voivat hakea maaseudun yritystukea esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen, investointeihin tai niiden edellytysten selvittämiseen. Maaseudun yritystukea voi saada myös käynnistystukea esimerkiksi yritystoiminnan kokeiluun, liiketoiminnan suunnitteluun tai yritystoiminnan käynnistämiseen. Myös maatilat voivat hyödyntää maaseudun yritystukia, kun tavoitteena on käynnistää tai kehittää maatalouden ulkopuolista liiketoimintaa tai toteuttaa siihen liittyviä investointeja ja kokeiluja.
Euroopan aluekehitysrahasto, EAKR
EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelmien rahastot ovat hyviä välineitä silloin, kun kyse on pienten toimijoiden alueellisesta kehitys- ja investointitoiminnasta.
Avain kyseiseen rahastoon on sivusto rakennerahaostot.fi, josta löytyy tarkempaa tietoa rahastoista, avoinna olevista hakumahdollisuuksista ym.

Yrityksille suunnatusta rahoituksesta on oma alasivustonsa Yritysrahoitus, josta löytyvät ajankohtaiset tiedot yritysten näkökulmasta kirjoitettuna.
Jotta välttyy yllätyksiltä, näissä rahastoissa kannattaa huomioida erityisen tarkkaan, millaisten asioiden tekemiseen ko. rahasto on tarkoitettu sekä myös alueelliset rajoitukset. Osa rahoituksista on kehittämishankkeisiin, osa investointien tekemiseen ja myös yhdistelmät ovat usein mahdollisia.
Rahoittaja järjestää erilaisia koulutustilaisuuksia, joiden materiaalit löytyvät pääsääntöisesti sivustoilta. Nämä tilaisuudet ovat oleellisen tärkeitä, sillä niissä avataan tarkemmin kulloisen hakukauden käytäntöjä ja ehtoja.
Meneillään on kausi 2021–2027 ja mahdollisen uuden hakukauden alkaessa todennäköisesti ehdot ja käytännöt muuttuvat. Samoin, jos ko. hankkeita on jo tehnyt edellisten rahoituskausien aikana, säännöt ja käytännöt ovat muuttuneet hyvinkin paljon.
Horizon Europe -puiteohjelma

Horisontti Eurooppa on EU:n historian suurin tutkimus- ja innovaatio-ohjelma vuosille 2021-27. Sen kautta rahoitetaan yritysten tuotekehitystä, innovaatioiden skaalaamista ja kansainvälistä kasvua kansainvälisenä yhteistyönä toteutettavissa tutkimus- ja innovointihankkeissa. Ohjelma tukee myös tutkijoiden huippututkimusta, koulutusta ja kansainvälistä liikkuvuutta, edistäen näin eurooppalaisen osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistumista globaalilla tasolla.
Ohjelman tavoitteena on luoda Eurooppaan kasvua ja uusia työpaikkoja vahvistamalla EU-alueen tieteellistä osaamista, tukemalla uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehitystä ja käyttöönottoa yrityksissä ja etsimällä ratkaisuja suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin Euroopassa.
Rahoitusta voivat hakea niin pk-yritykset, midcap-yritykset kuin suuryrityksetkin. Ohjelma tarjoaa pääsyn ajankohtaiseen tutkimustietoon, uusiin osaajiin ja kansainvälisiin verkostoihin. Yritykset osallistuvat usein kansainvälisiin konsortioihin, joissa tehdään yhteistyötä eri maiden huippuosaajien kanssa – tämä avaa ovia uusille kontakteille, näkyvyydelle ja referensseille. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kansainväliset yhteistyöprojektit vaativat pitkäjänteistä sitoutumista ja strategista kasvunäkökulmaa, eivätkä tarjoa nopeita ratkaisuja.
Horisontti Eurooppa -puiteohjelma rakentuu neljästä pilarista, joista pilari kaksi ”Globaalit haasteet ja eurooppalainen elinkeinoelämän kilpailukyky” koostuu TECHBOOST hakkeeseen liittyvistä teemoista kuten Digitaalisuus, teollisuus ja avaruus, energia sekä liikkuvuus.
Horisontti Eurooppa puiteohjelmasta löydät lisätietoja mm. Business Finlandin sivuilta.
TECHBOOST teemaan liittyvät EU rahoitushaut
Horizon Europen Digitaalisuus, Teollisuus ja Avaruus teeman (Cluster 4) alla keskiössä ovat seuraavat toiminta-alueet: valmistusteknologiat, keskeiset digitaaliset teknologiat ja kvanttiteknologiat, uudet mahdollistavat teknologiat, edistyneet materiaalit, tekoäly ja robotiikka, uuden sukupolven internet, edistynyt laskenta ja massadata, kiertotalouden teollisuudenalat, vähähiiliset ja puhtaat teollisuudenalat, avaruus ja maan havainnointi. Näillä alueilla tähdätään eurooppalaisen teollisuuden globaaliin johtajuuteen kilpailukyvyn ja teknologian luotettavuuden osalta.

Tällä hetkellä avoimet haut (Cluster 4) on listattuna hakuportaalissa (EU Funding & Tenders Portal), josta voi hakea myös muiden ohjelmien rahoitushakuja. Valmistavan teollisuuden toimialueelta voidaan poimia muutaman hankkeen lyhyt listaus:
- Physical and cognitive augmentation in advanced manufacturing (RIA) – HORIZON-CL4-INDUSTRY-2025-01-TWIN-TRANSITION-02
- Green and resilient flexible production processes (IA) – HORIZON-CL4-INDUSTRY-2025-01-TWIN-TRANSITION-32
- Integrated approaches for remanufacturing (IA) – HORIZON-CL4-INDUSTRY-2025-01-TWIN-TRANSITION-01
Lisätietoja ohjelmista ja rahoituksen hausta löytyy sivustolta Cluster 4: Digital, Industry and Space – European Commission
Lisäksi puolustusteollisuuden parissa toimivien kannattaa tutustua Homepage | EUDIS Matchmaking Services
EIC Accelerator
Innovatiiviset pk-yritykset voivat lisäksi hakea EIC Accelerator -rahoitusta, joka koostuu avustuksesta ja pääomasijoituksesta ja tukee erityisesti kaupallistamis- ja skaalausvaiheen toimia. Yritys voi myös vahvistaa osaamistaan palkkaamalla EU-rahoituksella asiantuntijan toisesta maasta 1–2 vuodeksi Horisontti Euroopan Marie Skłodowska Curie (MSCA) -kokonaisuuden kautta. Näin EU-rahoitus ei ainoastaan tue teknologista kehitystä, vaan myös osaamisen kasvua ja kansainvälistä verkottumista – juuri niitä elementtejä, joita tarvitaan kestävään ja vaikuttavaan kansainväliseen kasvuun.
Miten pääsen mukaan?
Tietoa sekä maksutontakin tukea alkuun pääsemiseen on runsaasti tarjolla. Yhteydenotto tämän TECHBOOST –hankkeemme toimijoihin on yksi helppo vaihtoehto ensimmäiseksi askeleeksi. Meillä on jatkuvasti valmisteilla monenlaisia hankkeita, joihin yritykset ovat tervetulleita osallistumaan. Mikäli aiheesi ei satu osumaan juuri sen korkeakoulutoimijan alueelle, johon otat yhteyttä, hän voi todennäköisesti ohjata sinut toisen TECHBOOST –verkoston toimijan puheille tai jonnekin muualle oman verkostonsa puitteissa.
Jos aiheesi ei osu sellaiseen teemaan, johon hankkeita olisi jo valmisteilla, voit ehdottaa omaa aihettasi tai edetä itse hyödyntäen myöhemmin listattuja mahdollisuuksia. Mikäli aiheesi on tärkeä ja selkeästi useampaakin yritystä koskettava ja osuu esim. TECHBOOST –toimijoiden painoalueisiin, voi uudenkin hankevalmistelun käynnistäminen olla mahdollista.

Markkinoilla on myös kaupallisia toimijoita, jotka voivat ottaa asiasi hoitaakseen avaimet käteen- tyylisesti, maksua vastaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pelkkä hakemuksen tekeminen ei useimmiten vielä takaa, että rahoitusta saisi. Arviointikriteerit ovat tyypillisesti tiukat ja vaikka maksat konsultille hakemuksen tekemisestä, se ei vielä takaa, että saat rahoituksen. Toki kokenut konsultti voi maksimoida mahdollisuudet onnistumiseen, mutta ei kuitenkaan taata, että rahoituksen saisi.
Oma aktiivisuutesi on oleellista. Sinun on itse otettava se ensimmäinen askel.
Reagointisi on oleellista myös silloin, kun vaikkapa joku TECHBOOST –toimija sattuu soittamaan ja ehdottaa yrityksellesi mahdollisuutta osallistua johonkin hankkeeseen. Vaikka soitto tulisikin hyvin hankalassa tilanteessa ja kiireiseen ajankohtaan, ei ehkä kannata vastata suoraan “nyt on vähän kiire”, vaan tarjota sellainen ajankohta, jolloin ehdit jutella asiasta hieman tarkemmin.
ELY-keskuksen tai Business Finlandin yritysneuvojat
- Ole yhteydessä ELY-keskuksen tai Business Finlandin yritysneuvojiin. Heidän yksi työtehtävänsä on auttaa näissä asioissa. Sopivan henkilön voit selvittää helpoimmin ELY-keskuksen tai Business Finlandin asiakaspalvelusta.
- Täältä löydät yleistietoa ELY-keskuksen yrityksille suunnatusta rahoituksesta
- Täältä löytyy yleistietoa tietoa Business Finlandin asiakkuudesta.
Ryhdy yhteistyöhön EU-hankkeissa jo toimivien kanssa.
- Tämä on hyvä keino päästä mukaan hankkeiden suunnitteluvaiheessa.
- Voit olla esimerkiksi yhteydessä TECHBOOST toimijoihin.
- Hyvän aloituspaketin löydät Tampereen yliopiston esityksestä “Miten yritykset pääsevät mukaan ja millaista tukea on tarjolla EU hakemuksiin”
Hyödynnä EU Participant Portal -verkottumistyökalua
Jos haluat osallistua rahoitushakemukseen, tai vaikka ilmoittautua kiinnostuneeksi liittymään sopivaan hakemukseen, tarvitset tunnuksen EU:n osallistujarekisteriin, eli ”EU Funding & Tenders Portal”:iin. Kun luot tilin ja rekisteröit yrityksesi, saat yrityksellesi 9-numeroisen PIC -koodin, jolla organisaatio tunnistetaan EU:n järjestelmissä. Portaali toimii myös suomen kielellä. Rekisteröityminen ei sido mihinkään, joten se kannattaa tehdä jos asia kiinnostaa edes alustavasti. PK-yrityksen status kannattaa myös määritellä, koska sillä on merkitystä tiettyjen hakujen rahoituksessa ja tukiprosentissa.
Miten valmistautua julkisen rahoituksen hakemiseen?
Jos haluat edetä asiassa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, kannattaa hieman valmistautua ennen yhteydenottoa. Varttikin riittää.
Ensimmäinen ja tärkein asia on pohtia hetki, miten muotoilet ajatuksesi, asiasi tai tavoitteesi siten, että voit esittää sen mahdollisimman selkeässä ja yleisesti ymmärrettävässä muodossa. Näin henkilö, joka mahdollisesti voisi auttaa sinua asiasi eteenpäin viemisessä, saa heti oikealla tavalla kiinni ideasta ja tavoitteestasi ja pystyy paremmin esittämään oikeita kysymyksiä auttaakseen asiassasi.
Kysy itseltäsi mm. seuraavia asioita:
- Mikä on ydinongelmasi tai näkemäsi mahdollisuus, jonka vuoksi haluat selvittää asiaa tarkemmin?
- Mitä haluat mahdollisella hankkeella saavuttaa? Miksi näin ja kenelle mahdollinen hyöty tulisi?
- Mikä on sitoutumisesi aste hankkeesi edistämisen? Onko kyse vain alustavasta ajatuksesta, jota haluat sparrata, vai oletko jo kenties päättänyt, että jotenkin pitää päästä eteenpäin.
- Onko kyseessä uusi ja ainutlaatuinen ajatus, vai onko jo muita toimijoita, jotka ovat asiaa pohtineet? Jos ajattelet, että kyseessä on omasta mielestäsi ainutlaatuinen ajatus, selvitä kuitenkin hieman vaikka vain googlaamalla, onko jotain samantapaista jo tehty tai kokeiltu. Tämä on tärkeää varsinkin, jos et ole asiantuntija juuri kyseisellä aihealueella. Hyvin usein käy ilmi, että itselle uudelta tuntuvaa ajatusta on jo tutkittu runsaastikin ja tällöin olisi tärkeää heti alussa osata kertoa, miten esittämäsi ajatus liittyy tai eroaa jo tutkituista.
- Millaista aikataulua olet kaavaillut? Jos ajatuksesi on saada hanke tai rahoitushakemus liikkeelle muutamassa viikossa, olet todennäköisesti jo myöhässä. Kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin.
- Kaikkeen ei tarvitse olla suoraa vastausta heti.
Mikäli päätät lisätietojen jälkeen viedä asiaasi eteenpäin, kannattaa jo hyvissä ajoin valmistautua erilaisiin hankettasi ja/tai yritystäsi koskevien liitetietojen keräämiseen Näillä tarkoitamme sellaisia tietoja, todistuksia tms., jotka rahoittaja tai konsortio tarvitsee yrityksestäsi tai hankkeestasi viedäkseen kanssasi asiaa eteenpäin tai tehdäkseen päätöksiä.
Tarvittavat tiedot vaihtelevat hanketyypin ja rahoittajan mukaan, mutta tyypillisesti tarvitaan erilaisia yrityksen arjen toimintaan liittyviä todistuksia tai kuvauksia vaikkapa yrityksen strategiasta tms., jolla kuvataan, miten valmisteilla oleva asia liittyy yrityksen liiketoimintaan ja sen kasvuun ja kansainvälistymiseen. Ehkä hankalimmin arvioitavia asioita ovat joissain hakemuksissa pyydettävät arviot siitä, mikä olisi mahdollisen hankkeen vaikuttavuus yrityksen kasvuun ja erityisesti viennin kasvuun. Useimmat rahoittajat ajattelevat rahoitusta sijoituksena yritykseen, jonka tulisi tuottaa tietyllä aikajänteellä (esim. 3–5–10 vuotta) merkittävää parannusta kannattavuuteen, liikevaihtoon tai vaikkapa uusien työpaikkojen syntyyn.
Ehkä tärkein valmistautumistehtävä on kuitenkin varmistaa, että yrityksesi on rahoitus- tai avustuskelpoinen. On turhauttavaa, jos käyttää aikaa valmisteluun ja suunnitteluun ja loppumetreillä saa kuulla, että rahoittaja on ennen rahoituksen myöntämistä löytänyt tarkastuksessaan sellaisen seikan, joka kategorisesti estää rahoituksen myöntämisen.
Jos hakuprosessissa on aikaa toimia optimaalisella tavalla, tällaiset mahdolliset esteet tulevat esiin jo alkukeskusteluissa ja rahoittajasparrauksissa, mutta on myös mahdollista edetä tilanteeseen, jossa esimerkiksi maksamaton pieni verovelka, yrityksen rakenne tms. toimiikin show stopperina. Nämä yllätykset aiheutuvat tyypillisesti sellaisista yrityksen sisäisistä asioista, jotka käyvät ilmi vasta viranomaisten tekemässä selvityksessä, ellei yritys itse niitä tarkista. Viranomaistarkastukset tehdään tyypillisesti vasta loppuvaiheessa, jolloin ei useinkaan ole aikaa hoitaa näitä kuntoon. Tällöin sekä oma, että mahdollisten muiden mukana olevien toimijoiden työ menee hukkaan tai aiheutuu lisätyötä, viivästyksiä ym.
TRL tasot – Teknologian kypsyyden arviointi
Rahoitushakemuksissa viitataan usein ”TRL – Technology Readiness Level” tasoihin kun halutaan selvittää minkätasoista tutkimusta ja kehitystä rahoitetaan. TRL -tasoilla ilmaistaan teknologian kypsyyttä yhdeksällä tasolla. Asteikko kattaa koko innovaation kehittämisen konseptointivaiheesta kaupalliseen käyttöönottoon.

Alemman tason kehitys liittyy usein ilmiöiden tutkimiseen kun tasolla yhdeksän puhutaan kaupallisesta tuotteesta. Rahoitushakua suunnitellessa kannattaakin miettiä miltä tasolta ollaan aloittamassa ja mille tasolle pyritään. Selkeä kuvaus TRL tasoista löytyy esimerkiksi viereisestä ELMO -pilotin nettisivujen kuvasta ja Horizon 2020 TRL levels -dokumentista.
Linkit ja lisätiedot
Business Finland palvelut pk-yrityksille
ELY -keskuisten yritysrahoitus
EUDIS Matchmaking puolustusteollisuuden toimijoille